Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kínos zűrzavar: a Fidesz és az
  2011-04-04 20:45:59, hétfő
 
  Kínos zűrzavar: a Fidesz és az MSZP is mosakszik a Gyurcsány-alkotmány ügyében

Hírszerző bullet 2011. április 04. 12:41
Frissítve: 7 órája
Mind a Fidesz, mind az MSZP szabadulni igyekszik attól a bélyegtől, hogy ismerték és használták volna az első Gyurcsány-kormány idején kidolgozott, majd az igazságügyi minisztériumban öt évig rejtegetett alkotmánytervezetet. A szocialistáknak az alaptörvény bebetonozására és az ügyészség jogállására vonatkozó részei a kínosak, a Fidesz azért magyarázkodik, mert a márciusban beterjesztett alkotmányjavaslatuk néhány paragrafusa szó szerint megegyezik a Gyurcsány- féle tervezettel.

Pénteken vagy szombaton látta először a Gyurcsány-kormány idejéből napvilágra került alkotmánytervezetet, ezért a most készülő alkotmány koncepciójával csak néhány területen tudta összehasonlítani; néhány ponton van hasonlóság, több ponton pedig nincs - így reagált Duna Televízió Heti Hírmondó című műsorában vasárnap este Gulyás Gergely, a Fidesz alkotmányszövegező bizottságának tagja arra a Hírszerzőn pénteken megjelent cikkére, mely szerint a kormánypártok szövegezői ismerhették és vélhetően fel is használták a Gyurcsány-kabinet tervezetét.

A Hírszerző április1-én hozta nyilvánosságra - a Hír Tv és a Magyar Nemzet honlapja pedig részleteket közölt belőle - a Petrétei-féle alkotmánytervezetet, amely sok tekintetben hasonlít a Fidesz-KDNP márciusban beterjesztett alaptörvény javaslatára. Többek között megszüntette volna a legfőbb ügyész interpellálhatóságát és nagyon szigorú feltételekhez kötötte volna az alkotmány módosítását.

Több jel is arra utal, hogy a Fidesz szövegezői is ismerték az első Gyurcsány-kabinet idején készült dolgozatot, sőt, abból több paragrafust is szó szerint felhasználtak. Így a Fidesz koncepciója szinte szó szerint megismétli a 2006-os dolgozat azon paragrafusát, amely a határón túli magyarok és az anyaország viszonyát volt hivatott szabályozni. (A 2006-os tervezetet itt nézheti meg.)
Mindenki a másikra mutogatott

“Félreértés ne essék: senki a szövegező bizottságból ezt a tervezetet nem ismerte. Hogy egyébként a minisztériumban milyen szakmai anyagokban milyen formában voltak meg a részei ennek, azt nem tudom. A minisztérium mindenkinek kodifikációs segítséget ajánlott fel és nyújtott" - mondta a televízió vasárnapi műsorában Gulyás Gergely, megjegyezve: a Szent Korona megjelenítésében például elvi egyetértés volt a Gyurcsány Ferenc kormánya alatt kidolgozott és a mostani alaptörvény-tervezet között.

Nemcsak a Fidesz ,,határolódott el" a szövegtől, hanem az MSZP is. Török Zsolt, a párt szóvivője szombaton azt mondta az MTI-nek, hogy korábban nem ismerték, és nem tárgyalták azt az alkotmány-tervezetet, amely pénteken került nyilvánosságra.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője erre utalva szombat délután azt mondta a szocialisták minden kritikája hiteltelen és egyben lényegtelen is az alkotmányozás folyamatában azután, hogy kiderült, "titokban ők is alkotmányt készítettek elő".

Belső használatra készült alkotmány
Fotó: Stiller Ákos

Szombaton Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök is megszólalt az ügyben. A Facebook-oldalán közzétett nyilatkozatában azt írta, 2005-2006-ban tudott az igazságügyi minisztériumban zajló szövegező munkáról, de a kormány vagy az MSZP soha nem találkozott a szakértői anyaggal, a kabinet pedig nem akart új alkotmányt kidolgozni, az anyag belső használatra készült.
Kínos a hasonlóság?

Az első Gyurcsány-kabinet idején kidolgozott szöveg sok olyan meglepő paragrafust tartalmaz, melyek más megvilágításba helyezik a mostani alkotmányozás politikai vitáit. A koncepció előszava a Fidesz-KDNP tervezetéhez hasonlóan utal a Szent Koronára és a magyar állam ezer éves folytonosságára, igaz, a történelmi alkotmányról nincs szó benne és a preambulumot mindössze két mondatba sűrítették - a Nemzeti Hitvallás másfél oldalas. Bár a Petrétei-féle tervezet szerint az alkotmányt az Országgyűlés alkotta volna meg, lehetővé tették volna, hogy népszavazással meg lehessen változtatni (kivéve a referendumra vonatkozó részeit). Ez a kérdés korábban is megosztotta a szocialistákat, már a Horn-kormány idején zajló alkotmányozási vitákban is felmerült, hogy a népnek meg kell adni a lehetőséget, hogy változtathasson az alaptörvényen. Az MSZP népszavazáshoz való viszonya alapvetően a 2008-as, Fidesz által kezdeményezett tandíjas és vizitdíjas referendum miatt változott meg.



Míg a népnek lehetővé tették volna, hogy változtathasson a szövegen, a politikai elitnek megkötötték volna a kezét. ,,A javaslat elfogadásához az szükséges, hogy azt az országgyűlési képviselők legalább négyötöde két alkalommal változatlan szöveggel támogassa. A két szavazás között legalább hat hónapnak el kell telnie" - szögezi le a javaslat, amit szövegezői ezzel a passzussal betonoztak volna be. További érdekesség, hogy az első Gyurcsány-kormány idején készült tervezet épp úgy megszüntette volna a főügyész interpellálhatóságát, mint ahogy ezt tavaly ősszel törvénybe is iktatták a kormánypártok az MSZP tiltakozása közepette.



A Petrétei-féle koncepció is tartalmazott közpénzügyi fejezetet. A tervezet szerint a kormány csakis az Országgyűlés felhatalmazása alapján növelhette volna az állandósságot, ennek a ,,kötelezettségvállalás összege nem haladhatta volna meg a központi költségvetés kiadási főösszegének öt százalékát". A Fidesz-KDNP koncepciója szerint a mindenkori kormány a költségvetésben nem vállalhat olyan pénzügyi kötelezettséget, amely azt eredményezné, hogy az államadósság szintje meghaladja az előző évi GDP felét.

http://hirszerzo.hu/belfold/20110404_Gyurcsany_alkotmany_Fidesz#utm_source=hsz_da ily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2011_04_04&utm_content=no rmal

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: összehasonlítani, megjelenítésében, minisztériumban, szocialistáknak, változtathasson, kötelezettséget, nyilatkozatában, folytonosságára, költségvetésben, népszavazáshoz, miniszterelnök, nyilvánosságra, bebetonozására, alkotmányozási, népszavazással, koncepciójával, kezdeményezett, szocialistákat, felhatalmazása, megvilágításba, feltételekhez, beterjesztett, kormánypártok, bizottságának, alkotmányozás, magyarázkodik, alaptörvényen, országgyűlési, felhasználtak, elfogadásához, állandósságot, megszüntette, országgyűlés, határolódott, eredményezné, államadósság, első Gyurcsány-kormány, igazságügyi minisztériumban, alaptörvény bebetonozására, ügyészség jogállására, márciusban beterjesztett, most készülő, kormánypártok szövegezői, legfőbb ügyész, alkotmány módosítását, első Gyurcsány-kabinet, 2006-os dolgozat, határón túli, anyaország viszonyát, 2006-os tervezetet, másikra mutogatott, szövegező bizottságból, Duna Televízió Heti Hírmondó, Gulyás Gergely, Magyar Nemzet, Szent Korona, Gyurcsány Ferenc, Török Zsolt, Szijjártó Péter, Stiller Ákos, Szombaton Gyurcsány Ferenc, Szent Koronára, Nemzeti Hitvallás,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Irgalom és ítélet  A Gömb  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Emlék  Facebookon kaptam Krisztina b...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Ahogy emelkedik a rezgés...  Mosolyogtál már ma?  A keserű igazság  Facebookon kaptam Krisztinától  Becsüld meg azt amid van,...  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  György napra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Emlék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Pillangó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  Bizonyos kulturális szint nélk...  Viharban csak az a fa marad ál...  Kellemes esti időtöltést  A lelki élet nem arról szól, ....  Jó éjszakát  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Beney Zsuzsa - Tavasz  Az idő elsodorja létezésünk  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  A végzet az  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Két tekintet van  Szép estét kedves látogatóimna...  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Sokkal bölcsebb a természet,  Az Európai Unió is foglalkozik...  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
első Gyurcsány-kormány, igazságügyi minisztériumban, alaptörvény bebetonozására, ügyészség jogállására, márciusban beterjesztett, most készülő, kormánypártok szövegezői, legfőbb ügyész, alkotmány módosítását, első Gyurcsány-kabinet, 2006-os dolgozat, határón túli, anyaország viszonyát, 2006-os tervezetet, másikra mutogatott, szövegező bizottságból, minisztériumban milyen, részei ennek, minisztérium mindenkinek, televízió vasárnapi, párt szóvivője, miniszterelnök szóvivője, szocialisták minden, alkotmányozás folyamatában, kormány vagy, szakértői anyaggal, kabinet pedig, anyag belső, mostani alkotmányozás, koncepció előszava, magyar állam, történelmi alkotmányról, preambulumot mindössze, referendumra vonatkozó, kérdés korábban, népnek lehetővé, politikai elitnek, javaslat elfogadásához, országgyűlési képviselők, passzussal betonoztak, tervezet szerint, kormány csakis, központi költségvetés, mindenkori kormány, államadósság szintje, összehasonlítani, megjelenítésében, minisztériumban, szocialistáknak, változtathasson, kötelezettséget, nyilatkozatában, folytonosságára, költségvetésben, népszavazáshoz, miniszterelnök, nyilvánosságra, bebetonozására, alkotmányozási, népszavazással, koncepciójával, kezdeményezett, szocialistákat, felhatalmazása, megvilágításba, feltételekhez, beterjesztett, kormánypártok, bizottságának, alkotmányozás, magyarázkodik, alaptörvényen, országgyűlési, felhasználtak, elfogadásához, állandósságot, megszüntette, országgyűlés, határolódott, eredményezné, államadósság, minisztérium, preambulumot, alkotmányról, kodifikációs, tervezetéhez, tartalmazott, bizottságból, főösszegének, szocialisták, referendumra, folyamatában, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5712
  • e Hét: 19942
  • e Hónap: 31053
  • e Év: 184549
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.